JE WONING IS MEER DAN EEN GEBOUW, HET IS JE THUIS

Hoe beleef jij je woning? Ben je tevreden van de woonkwaliteit? Voldoet het aan je verwachtingen en woonbehoeften? In onze visie staat woonkwaliteit en -beleving centraal. Bij Live Smart hechten we hieraan evenveel belang als de louter technische criteria. Dit zorgt ervoor dat we verder kijken dan enkel het aanbod – het appartement, de woning, de studio, het winkelpand, het kantoor – en het steeds in de context van de eindgebruiker, hetzij de bewoner of de ondernemer, plaatsen.

WOONBELEVING

Live Smart wil gebouwen ontwikkelen op plaatsen waar er een goede toegang is tot openbaar vervoer en/of de fiets kan gebruikt worden. Wonen en werken op wandelafstand van het winkelcentrum zal ervoor zorgen dat de auto minder gebruikt wordt, bovendien bevordert het de woonbeleving en onze levenskwaliteit.

We besteden daarnaast ook veel aandacht aan het sociale aspect van de woonbeleving. Een steeds groter aandeel van onze bevolking woont niet meer in het traditionele gezin maar in andere vormen zoals samengestelde gezinnen, doen aan kangoeroe-wonen of – niet in het minst – wonen alleen. Dat laatste geldt à fortiori voor de steeds grote wordende groep van oudere mensen. Zij missen het sociaal contact dat lang geleden in onze dorpen evident was. Toen een dagelijks bezoek aan de bakker, de slager, en een babbel met de buurman nog de norm uitmaakte.  Nu wonen ze vaak eenzaam in een appartement. Maar dat hoeft niet langer zo te zijn in de toekomst. Live Smart blijft zichzelf steeds opnieuw uitdagen om de nieuwe maatschappelijke vraagstukken te koppelen aan innoverende architectuur.

Zo vinden wij de trend van co-housing een nieuwe, bijzonder interessante woonformule. Bij Live Smart proberen we in onze projecten hier ook aandacht aan te besteden, zij het niet zo verregaand. Zo zorgen wij bijvoorbeeld voor een grotere leefkeuken voor iemand die alleen woont. Een gezellig etentje met vrienden & familie?  Dat kan! Of wat dacht je van een fietswerkplaats in de kelder? Live Smart probeert in haar projecten waar aangewezen gemeenschappelijke ruimtes te voorzien, zowel binnen als buiten, die gedeeld kunnen worden. Een praatje met de buurman op de bank in de gemeenschappelijke tuin wordt weer zo gemakkelijk als vroeger.

Bij Live Smart merken we daarnaast ook de trend van compactere woonheden op en vertalen we dit naar een optimalisatie van de woonkwaliteit. Zo hebben we veel aandacht voor het grondplan van een woning en de manier waarop de verschillende ruimtes opgedeeld zijn en met elkaar in contact staan. We trachten verloren ruimtes te vermijden, de lichtinval te maximaliseren en het appartement vanuit het leefpatroon van de bewoner logisch in te delen.

TECHNISCH

Naast de woonbeleving plaatsen we een aantal technisch – kwalitatieve factoren die erg belangrijk zijn, zoals isolatie, energieprestaties en akoestiek. In Vlaanderen en België zijn deze voor nieuwbouwprojecten uitvoerig gereglementeerd zodat het haast onmogelijk is geworden om nog minderwaardige gebouwen te ontwikkelen.  Dat vinden wij een bijzonder goede zaak. Qua technieken en energieregelgeving voldoen onze projecten ruimschoots aan alle wettelijke vereisten en zullen we zelfs verder gaan indien mogelijk zonder in dure extremiteiten te vervallen.  Dit zou een nadelig effect kunnen hebben op de kostprijs van de woning op de markt en zo de financiële toegankelijkheid voor kandidaat kopers verminderen.

In onze nieuwe ontwikkelingen voorzien we standaard warmtepompen en vloerverwarming i.p.v. gasketels. Qua slimme technieken zoals domotica, varen we dezelfde koers: we voorzien een basisaansluiting die de prijs van het appartement nauwelijks verhoogt. Kopers die dat wensen, bieden we op die manier de mogelijkheid om deze integratie verder uit te breiden.

Lees alle artikels